Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Esikkojen aika

10.2.2017

Ilokseni huomasin, että kauppojen kukkalaarit ovat täyttyneet värikkäistä esikoista. Se on varma merkki siitä, että kevät lähestyy! Esikko on mainio kukka, tai monta kukkaa: esikkoja on monenlaisia, jopa syksyllä kukkivia.

Korkeat ja hurmaavan väriset huone-esikot, yläkuvassa, eivät kestä talvea ulkona. Ne ovat mukavia huonekasveja, joita täytyy vain muistaa kastella usein. Kastelun tarpeen huomaa suurista lehdistä, jotka alkavat lurpottaa veden puutteesta. Ne nousevat pian taas pystyyn kasvin saatua vettä. Huone-esikkojen värivalikoima on violetinsininen, lohenpunainen, voimakas purppura sekä näiden värien pastelliset versiot, lähes valkoinenkin. Olen nähnyt limenvihreäkukkaisenkin huone-esikon!

Juuri eilen ihastelin huone-esikkoja kukkakaupassa ja yritin päättää, mikä on kauneimman värinen. Eihän sitä päätöstä syntynyt, ja voisiko syntyäkään. Kaikki yhtä ihania.

Tarhakääpiöesikko

 

Matalat tarhakääpiöesikot ja korkeat loistokevätesikot, joissa kustakin kukkavarresta avautuu kimppumainen kukkarypäs, voidaan sen sijaan istuttaa puutarhaan. Ainakin omalla pihallani ne ovat menestyneet monta vuotta, mutta kuivalla paikalla taimi saattaa näivettyä ja toisaalta vaikea talvi viedä aarteen. Viime talvena menetin monta vuotta ilahduttaneen kerrotun hempeän Belarina-esikon.

Kuvassa näkyy tarhakääpiöesikon vahvuus: osa kukista on saanut pakkasvaurioita ja ruskistunut, mutta kasvin tyveltä nousee pian uusia nuppuja korvaamaan menetetyt kukat. Nämä keltaiset, jotka ovat varmaan lähimpänä luonnon kääpiöesikkoa, näyttävät olevan parhaita selviytyjiä ja asettuvat pihamaahan tyytyväisinä.

Loistokevätesikko

 

Esikoiden pitäminen elossa siihen asti, kun ne voidaan istuttaa ulos, saattaa olla haastavaa. Ne viihtyvät viileässä. Mitä lämpimämmässä ne ovat, sitä enemmän täytyy kastella. Toisaalta kasvi saattaa mädäntyä liikakasteluun. Välillä saattaa olla hyväkin odottaa siihen asti, että lehdet alkavat hieman riippua.

Ulos istuttaminen kannattaa ehdottomasti, sillä näiden esikoiden kukinta-aika on pitkä. Tarhakääpiö- ja loistokevätesikot ovat usein ilahduttaneet syksyiselläkin kukinnalla. Huone-esikon kukinta-aika saattaa pupolestaan ulottua lähes vuoden ympäri, kun sille muistaa joskus lorauttaa hieman lannoitetta. Kesäksi nostan huone-esikotkin ruukuissaan ulos; talon varjoisalle puolelle, jotta ne eivät kärvenny.

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

  • Vastaa Katja/Päivänpesän elämää 10.2.2017 klo 17:51

    Olen saanut yhden huone-esikon pysymään hengissä ja takuulla istutan pihalle kunhan sää sen sallii vaikka ei talvea kestäisi. Ei tuo oikein tunnut sisälläkään viihtyvän vaikka meillä on viileää. Kastelu on ydintiedettä, sen olen huomannut 🙂 Väri oli vain niin kaunis kaksivärinen (keltaista ja punaista) että soisin kukkivan puutarhassa.

    • Vastaa Saila Routio 10.2.2017 klo 21:00

      Oi voi! Sepä ikävää. Puutarhaan sen voi toki istuttaa, mutta se ei kestä pakkasta ollenkaan 🙁

    Jätä vastaus