Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Jos et muuta ehdi, leikkaa nurmi

7.7.2017

Yksi asia on ylitse muiden, kun täytyy saada piha siistiksi, mutta ei ole montaa päivää aikaa renssata kukkapenkkejä. Se on nurmen leikkuu. Asia on niin, että hapsottavakin kukkapenkki näyttää heti ihan hyvältä, ellei suorastaan design-niittypenkiltä, kun sen vieressä on lyhyt nurmi, jossa on huolitellut reunat.

Tasainen viherpinta on kuin samettimatto.

 

Oma pihani on kaikkea muuta kuin tasainen, mutta kumpuilevakin nurmipinta näyttää hyvältä. Kukkapenkissä on villin oloinen sekoitus akileijoja ja punapäivänkakkaraa, joka ei enää vaikuta repsottavalta, kun nurmi on leikattu. Kas, kun siisti nurmi saa kaiken näyttämään tarkoitukselliselta.

Nurmen ja istutusalueiden väliset reunat on minusta helpointa hoitaa kanttaamalla. Joihinkin kohtiin olen upottanut maahan laudan, toisissa taas maan päällä vain makaa puolilaho hirsi istutusalueen reunana. Sen vierestä täytyy leikata hapsottavat korret erikseen, mutta ei sekään kovin konstikasta ole, kun reuna on suora. Vaikein on maasta koholla oleva luonnonkivireuna, joka polveilee ja on epätasainen. Kivien väleistä nurmi lisäksi leviää istutusten sekaan ennen kuin ehtii sanoa hep. Sen sijaan maahan upotettu kiveys, lauta tai metallireunus estää tehokkaasti nurmiheinän juurten vyöryn kukkapenkin puolelle.

Valkoapilalämpäreet täytyy säästää!

 

Meillä päin kasvaa runsaasti valkoapilaa. Se tuoksuu hunajalta ja siinä pörrää jatkuvasti kimalaisia. Parhaat valkoapilalaikut on siksi säästettävä, leikkaan ne vasta apilankukkien lakastuttua. Nurmikon leikkuu muuttuukin heti kiinnostavaksi, jos samalla tarkkailee ja puntaroi leikattavaa ja säästettävää. Yhdessä kohdassa kasvaa läntti niittyhumalaa, sekin on jätettävä leikkaamatta – vaikka se onkin niin matala, ettei ruohonleikkurin terä sitä edes taitaisi katkoa.

Nyt, kun on aika nauttia suven hehkeimmistä hetkistä, voisikin puutarhassa keskittyä vain rentoiluun ja siihen, että ruoho on leikattu, luonnonkukkia varoen, valikoidusti. Sen jälkeen: riippumatot esiin!

 

Juttuni lauta-tiilireunuksista ja muistakin kukkapenkkien reunoista löytyy täältä: KLIK.

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

 • Vastaa Pioni 12.7.2017 klo 16:38

  Kyllä, nurmikon leikkuu on kuin imuroisi, tulee nopeasti paljon siistimpää;)
  Meillä oli alkuun takapihan pitkä kukkapenkki rajattu luonnonkivillä nurmikosta, voi huh sitä työn määrää ja hampaiden kiristystä kun sitä yritin pitää siistinä. Sitten hankin kanttausraudan ja kivet pääsi kiviaitaan:)

  • Vastaa Saila Routio 13.7.2017 klo 21:47

   Hyvä vertaus imurointiin! Kanttaus on tosiaan huomattavan helppoa kivien välien kitkemiseen verrattuna.

  Jätä vastaus