Yhteishyvä
Puutarhan eläimet

Karu totuus riista-aidan toimivuudesta

15.12.2017

Kesällä aloitin riista-aidan pystyttämisen tonttini ympärille, tai ainakin osalle siitä. Muutaman kuukauden käytön jälkeen tulee pieni kooste siitä, miten se on toiminut.

Joidenkin viikkojen välein, joskus jopa päivien välein, olen saanut pystyttää aitaa uudelleen. Peurat ovat painavia elukoita ja kun ne päättävät mennä aidasta läpi, ne menevät. Kiviseen maahan on vaikea saada iskettyä jalkoja riittävän syvään, mutta siinä missä se on onnistunut, on jalka pysynyt maassa, mutta yläosa vääntynyt lähes poikki. Joskus jalka myös nousee maasta aidan kaatumisen voimasta. Olen miettinyt jalkojen valamista betoniin, mutta se ei estäisi niiden poikki vääntymistä.

Märkä syksy on pehmentänyt maata niin, että savisessa paikassa tolpanjalat menevät puolestaan vinoon jo pelkästä kovan tuulen voimasta, peurasta puhumattakaan.

Tämä on erityisen kurjaa siksi, että aidan piti suojata pyökkipensasaitaa – nyt piiskataimia kaatuu ja nousee maasta verkon liikkumisen myötä.

 

Kevyt verkko, jonka ajattelin olevan mukavan huomaamatonta, on sitä myös – peurojenkin näkökulmasta. Tuhoista päätellen ne taitavat juosta vauhdilla päin verkkoa. Näin etenkin nyt syksyllä, kun niillä on kiima: ystävän sanojen mukaan ne juoksevat täysin holtittomasti pitkin saarta. Olen laittanyt verkon yläreunaan köyttä, jotta eläimet hahmottaisivat, mihin asti se ulottuu, ja kiinnittänyt verkon eteen rimoja ja oksia. Niistä ei näytä olevan juurikaan hyötyä.

Kerran huomasin, että verkkoa oli nostettu useasta paikasta, kun elikot olivat kömpineet sen ali. Niitä ei lähes mikään pidättele! Kun menin seuraavana päivänä kiinnittämään alareunaa maahan, olikin osa aidasta kokonaan kaadettu ja poljettu alas.

 

Lopputulema näyttää olevan se, että kevytrakenteinen riistaverkko ei suojaa puutarhaa juuri lainkaan. Kasveja on syöty kuten ennenkin. Ainoastaan kesällä ja loppukesällä oli ehkäpä hieman tavanomaista rauhallisempaa, mutta silloinkin käytiin kyllä syömässä ruusut ja asterit kuten ennenkin. Verkko aiheuttaa työtä, kun sitä pitää jatkuvasti pystyttää, uusia tolppia ja tolpanjalkoja hankkia. Ehkäpä jonakin päivänä minulla on niin tiheä tolpparivi – ehkäpä puolen metrin välein? – että peurat eivät enää onnistu kaatamaan aitaa. Epäilen sitäkin.

 

16 kommenttia

 • Vastaa Hanna Hirn 15.12.2017 klo 14:36

  ei ole todellista – arvaan harmituksesi määrän – pitääkö sun rakentaa saaritontille vanhanaikainen sisäpiha korkeine aitoineen ja portteineen – aika turhauttavaa koko touhu – luulisi luonnostakin löytyvän tarpeeksi peuran ruokaa, ettei tarvitsisi puutarhoihin tulla… mutta ei voi kun toivoa, että jonain päivänä peurakanta on nitistetty Åvensorilla –

  hannah

  • Vastaa Saila Routio 15.12.2017 klo 14:45

   Sanos muuta. Turhauttavaa on! Tähän oikeasti kuluu rahaa ja aikaa, ja menetyn omaisuuden (kasvien hävikki + en saa otettua niistä kuvia, sillä se olisi työtäni) määrä alkaa olla huomattava. Olen jo pidempään miettinyt muualle muuttamista, kun ei tähän muuta ratkaisua tunnu löytyvän.

 • Vastaa Between 15.12.2017 klo 15:33

  Onpa harmillista. Jotenkin kuvittelin, että kevytkin aita sentään ohjaisi peurojen reittiä muualle, vaikka ei varsinaisesti kestäisi niiden voimallista ryntäystä tontillesi. Älä sentään vielä luovuta. Nuo sinun tolpanjalkasi näyttävät aika heppoisilta. Me käytimme vähän vahvempia tolpanjalkoja, joissa maapiikkikin on jämäkämpi. Lisäksi junttasimme tolpanjalat syvemmälle maahan ja alapihalla valoimme niihin betonia. 40 senttisten kuoppien kaivaminen kiviseen ja juurakkoiseen maahan oli kova urakka. Puiset tolpat eivät myöskään kovin paljon maksa. Niihin saisi ehkä paremmin aitaverkon kiinnitettyä. Tolpanjalat ja tolpat eivät sinänsä ole kalliita, vaan suurin kustannus taitaa tulla aitamateriaalista. Jospa järjestät talkoot aidan pystyttämiseksi.
  Muuttaminen ei välttämättä ole paras ratkaisu., ellet siirry kokonaan kerros- tai rivitaloasukkaaksi. Peuroja kun on nykyisin ihan joka nurkalla.

  • Vastaa Saila Routio 15.12.2017 klo 18:39

   On olemassa saaria, joissa ei ole peuroja 😀

 • Vastaa Between 15.12.2017 klo 17:08

  Hei, laitapa sähköaita. Siten kun hevoslaitumilla. Laita vähän enemmän sähköä, että saat samantien talven lihat.

  • Vastaa Saila Routio 15.12.2017 klo 18:41

   😀 Sähkölankojen täytyy olla todella tiheässä, sellaisia nimittäin on täällä joidenkin kasvimaiden suojana. Alin lanka vain 20 cm maasta, muuten menevät ali. Ja korkeutta se 180 cm. Ei riitä ihan sellainen kuin lehmille ja hevosille, valitettavasti.

 • Vastaa Katja/Päivänpesän elämää 15.12.2017 klo 17:49

  Ihan uskomaton eläin! Eihän sitä näköjään pitele mikään. Yhtä paha tuholainen kuin rotta ellei pahempikin. Voisko Betweenin ehdottama sähköaita olla ratkaisu?

  • Vastaa Saila Routio 15.12.2017 klo 18:41

   Juu. Saavat aikaan kamalaa jälkeä sekä kaataessaan aitaa että syödessään puutarhan.

 • Vastaa Leenajaipanat 15.12.2017 klo 19:59

  Oi voi. Ja painokelvotonta tekstiä tähän

  • Vastaa Saila Routio 15.12.2017 klo 20:11

   Sitäpä sitä.

 • Vastaa Ana 15.12.2017 klo 21:34

  Voi itku ja äh. Niin paljon turhaa työtä.

  • Vastaa Saila Routio 16.12.2017 klo 21:42

   Sans muut.

 • Vastaa Ulla Kinnunen 16.12.2017 klo 6:26

  Kyllä on harmillinen assii nuo peurat. Työtä ja ylmiärästä rahanmännyy! Sehän hyppevääkin korkiille, suat tehä hirviaijan? Miulla on kyllä kylymä ajattelutapa kaikkeen mitä tulloo liikoo, niinkun noihen peuroloihin. Tiällä joutsenet ja hanhet on lissääntyny ihan valtavasti. Sotkoot peltoja! Joutsenet ajovat sorsat pois ja hanhet likovaat kylätalon pihan ihan mahottomasti. Kaikkia elukoita pitäs rajottoo ennen kuin niistä tulloo ongelma. Meillä Ville onneks mehtevää kauriita!

  • Vastaa Saila Routio 16.12.2017 klo 21:43

   Niin juuri, liika on liikaa. Toisaalta ihmisen ei kai kuulu säädellä luonnon menoa, siitä ei varmaan ikinä ole hyvää seurannut. Mutta noitä hirviöitä ei olisi tänne alun perin pitänyt tuodakaan, se henkilö pitäisi ripustaa sanonko mistä sanonko mihin. Aidan täytyy olla 180 cm korkea, 175 ei ihan riitä. Valtava ponnistusvoima, ja voima muutenkin, noissa elukoissa.

 • Vastaa Pioni 16.12.2017 klo 9:40

  No voi ei, luulin jo että peuraongelmasi helpottuu aidan myötä:(

  • Vastaa Saila Routio 16.12.2017 klo 21:45

   Valitettavasti ei. Aidan pitäisi olla näkyvämpi ja ehkä tolppien tosiaan paksumpia. Tolpanjalkoihin laitan 5 cm paksut kepukat tiukasti kiinni, mutta se ei näytä ihan riittävän, vaikka melko paksulta tuntuu. Noh, ostin taas lisää tolpanjalkoja, laitan niitä taas tiheämmin, kunhan tässä ehdin…

  Jätä vastaus