Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Kasvimaan kukkasia

28.7.2017

Olen niin innostunut kasvimaastani tänä vuonna, kiitos uusimman ja suurimman kohopenkin, että satoakin tulee. Olen nimittäin hyysännyt kasvimaata päivittäin, kastellut, kitkenyt ja lannoittanut. Suosittelen kaikille kasvimaata kohopenkkeihin, ja riittävän suuriin sellaisiin, jotta voi viljellä monia lajeja vierekkäin (kokeilen ruutuviljelyä tänä vuonna). Selkeät raamit, järjestys ja monilajisuus viehättävät niin paljon, että usein vain menen kasvimaalle hengailemaan – ennenkuulumatonta.

Tuoksuherne ei ole syötävä, huom!

 

Sadon lisäksi kasvimaalle kuuluvat kukkaset. Tuoksuherne on must, vaikka se ei olekaan syötävä kukka – se on lievästi myrkyllinen. Sen sijaan syötävien herneiden kukat voidaan kyllä syödä, samoin kuin niiden versotkin. Aloituskuvassa olevan ruusupavun kukat ovat myös syötäviä, ne ovat maukkaita! Kannattaa kuitenkin muistaa, että kukkien keruu vähentää palkosatoa, joten jos haluaa nauttia myös kukkasadosta, kannattaa kylvää useampia taimia.

Härkäpapu ’Crimson-Flowered’.

 

Härkäpavunkin kukat ovat syötäviä ja kuulemma herkullisen pähkinäisiä aromiltaan. Näitä täytyy maistaa ensi tilassa!

Viime vuosina olen erityisesti ihastunut sarjakukkaisten kasvien keveisiin pitsiliinakukintoihin. Rikkaporkkana, tutun juureksen kantaemo, kukkii nyt toisena vuotenaan. Sen kukat ovat syötäviä ja niissä on hento porkkanamainen aromi. Korianteri, joka kylväytyy runsain mitoin itse joka vuosi, kukkii myös. Sen kukat ovat ryytimäisiä. Nämä ovat todella kaunis lisä salaatteihin ja ruokien päälle sen lisäksi, että kaunistavat kasvimaata ja kukkapenkkejä. Mutta sarjakukkaisten kanssa täytyy olla hyvin tarkka, sillä niiden joukossa on erittäin myrkyllisiä lajeja. Täytyy olla aivan varma siitä, mitä kasvia on keräämässä.

Peruna on niin hyvää, että tämän saa varmaan laittaa kukkapostaukseen…

 

Lopuksi täytyy hehkuttaa ihanaa perunasatoa, joka on suurimpia syitä uudesta kasvimaasta innostumiseen. On ylellistä hakea ruoka maasta, kun se on vieläpä näin hyvää… Tässä korjaan ’Colombaa’, joka on keltainen ja ihanan tahmea purutuntumaltaan. Vain keitetyt perunat, vähän voita päälle, kapriksia, seesaminsiemeniä sekä korianteria tai rakuunaa, siinä oiva ateria, jonka ei luulisi olevan kovin epäterveellistäkään.

Nautinnollisia sadonkorjuuhetkiä!

Aiheeseen liittyvät

Ei kommentteja

Jätä vastaus