Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Kasvuvyöhykekateus iskee – Shetlannissa!

30.9.2017

Jos en uskonut kirjoittavani kanojen hoidosta (edellinen postaus), niin en ehkä ihan tästäkään. Käväisin Shetlannin villaviikolla, koin myrskyn ja sateen, joka ei satanut vaakatasossa vaan yläviistoon, kävin puistoissa ja katselin yksityispihoja – ja tulin kateudesta vihreäksi. Näillä tuulisilla saarilla viihtyy vaikka mikä! Jos istutuksilleen onnistuu loihtimaan tuulensuojaa, viihtyy vielä enemmän. Jopa sinisarjat ja nerinet näyttävät kasvavan tuulensuojaisilla paikoilla vallan avomaalla.

Aloituskuvassa on kukkaisa Jubilee Flower Park Lerwickissä, Shetlannin pääkaupungissa. Ruostekukat, joita en millään saa selviämään talven yli, tai ainakaan ne eivät kuki seuraavana vuonna, jos muutama lehdenraasku yrittääkin talven jäljiltä nousta maasta, rehottavat Shetlannissa niin puistoissa kuin jopa teiden varsilla.

 

Venepuutarha!

 

Merellisyys näkyy vähän joka puolella. Tähän kuivan maan veneeseen on tehty kaunis kesäkukkaistutus krasseista, kehäkukista ja amppelirusokista, muun muassa.

 

Torppa-mallinen istutusastia etupihalla.

 

Monet pensaat, joista voi vain unelmoida, viihtyvät näillä tuulenpieksämillä saarilla, sillä Golf-virran ansiosta pakkanen on harvinaista. Tosin parin asteen pakkanen yhdistettynä myrskytuuleen saa aikaan mittavia talvivaurioita. Lerwickin kaupungin suojissa menestyvät monet talvenarat pensaat. Yllättävää kyllä, parhaita tuulensuojapensaita aukeille paikoille ovat meillä arat siroverenpisara ja ruusuherukka.

 

Pihan koko, oikeastaan edes pihattomuus, ei ole este puutarhan pitämiselle.

 

Ehkä riemastuttavin pikku puutarhataidonnäyte löytyy sataman tuntumasta, missä yhden talon alakerran viereinen hukka-alue varastorakennuksen kyljessä on tehty hyllyjen ja laatikoiden avulla pikku puutarhaksi. Kun pakkasta ei ole, voivat kasvit talvehtia hyvinkin pienissä laatikoissa taivasalla. Ohikulkijain iloksi tämä postimerkkipuutarha on aivan jalkakäytävän kupeessa, missä jokainen kulkija voi sitä ihailla.

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

  • Vastaa Katja/Päivänpesän elämää 30.9.2017 klo 14:28

    Kaunista! Ja minkä valikoiman tuo lisää kasveihin kun talvet eivät mene pakkaselle.

    • Vastaa Saila Routio 1.10.2017 klo 22:46

      Sanos muuta, ihan hämmästyttävä kasvivalikoima heti, kun ei pakasta. Vaikka kesä on tuolla viileä (ja sateinen), talvi vain viileämpi ja vielä sateisempi 😀 Jalohortensiat näyttivät myös viihtyvän, mutta kaikki isolehtiset kasvit menevät tietysti herkästi repaleiksi tuulessa.

    Jätä vastaus