Yhteishyvä
Talvipuuhia

Kevät vaikka väkisin

24.2.2017

Mitä tekee kevätihminen, kun iskee hirmuinen pyry juuri, kun kuvitteli kevään pääsevän pikku hiljaa vauhtiin? Juu, kyllähän nyt on hiihtoloma, mutta ei se oikeasti tarkoita sitä, että pitäisi päästä hiihtämään. Hiihtoloman voi viettää kukkapenkkejä siivoillen; kuivuneiden perennanvarsien silppuaminen kevätauringossa on mitä mukavinta puuhaa. Nyt on hirmuinen hinku päästä puutarhahommiin.

Ja sitten tällainen sää viskattiin päin näköä. Täällä pyryttää sakeasti jo neljättä päivää peräkkäin. Viime viikonloppuna ihanan keväisessä kelissä siivotut kukkapenkit ovat hautautuneet lumidyynien alle.

Verenpisaran pistokas ja siitä otettu pieni latvapistokas

 

Hyvä on, järjestetään puutarha sisälle. Verenpisarasta saa mahtavan helposti pistokkaita, ja vaikka hankin tällä kertaa pistokkaan ihan kaupasta, napsaisin jo siitä latvan ja pistin multaan. Tästä on kaksi hyötyä: kaksi kasvia yhden hinnalla, ja kasvi haarautuu, kun sen latva leikataan (ja tuottaa enemmän kukkia, kun siinä on enemmän oksia). Kuvassa vasemmanpuoleisen alkuperäisen pistokkaan juurella sekä latvassa näkyykin jo uusia haaroja, joita ei olisi, jos sitä ei olisi latvottu.

Keittiön pöydän ovat lisäksi vallanneet monet siemenkylvöt, vaikka en aiokaan enää harrastaa niitä ensi vuonna – jokavuotinen päätös, joka ei ikinä pidä. Juuri nyt olen iloinen jokaisesta pikku taimesta sisällä, eli kylväminen kannatti sittenkin.

Vihanneskrassiakin on kylvettävä, sen siemenet voidaan ripotella kostean talouspaperin päälle mihin tahansa astiaan, jossa ne itävät muutamassa päivässä. Mukavan pippurinen maku ja mojovat terveysvaikutukset: tätä kannattaa ainakin viljellä, jos ei mitään muuta ehdi tai mahdu.

Vihanneskrassia ja pääsiäistä

 

Olen niin epätoivoinen toiveikas, että laitoin jo pääsiäiskoristeitakin esille. Kevät tulee kuitenkin.

Aiheeseen liittyvät

12 kommenttia

 • Vastaa Pepsin ja Maxin emäntä 24.2.2017 klo 15:29

  Lunta lunta ja vielä kerran lunta. Tällä viikolla olen tehnyt jo koko vuoden kuntosalijumpat kolan ja lapion avulla 😀 Eikö krassi tarvitse lainkaan multaa?

 • Vastaa Saila Routio 24.2.2017 klo 15:41

  Joo, nyt sitä on tullut sakeasti ja päivittäin.
  Vihanneskrassi ei tarvitse multaa! Kunhan pitää huolen siitä, että alus-talouspaperi on koko ajan kostea. Siitä on sekin hyöty, ettei tule multakokkareita leivän päälle, helpompi saksia 🙂

 • Vastaa leenajaipanat 24.2.2017 klo 16:06

  Sinulla on nuo vihreät puput ❣
  Latvapistokas sitten juurtuu, kun sen vaan tökkää multaan. Kyllä on ihmeellistä.
  Ensi viikolla on jo maaliskuu

  • Vastaa Saila Routio 24.2.2017 klo 16:09

   Joo, verenpisara juurtuu todella helposti. Pistokashan juurtuu lehdenhangoista, eli huolehdi, että riivittyjen lehtien kohta jää mullan peittoon (tai parikin, jos pistokas on riittävän pitkä).
   Kyllä tässä on kevään tulon usko koetuksella! Vaikka päivä on onneksi jo vähän pidempi.

 • Vastaa Carita 24.2.2017 klo 17:41

  Jag beslöt att så tomat, chili, paprika, purjo och selleri i snöstormen 🙂 Nu är det bara att vänta och hoppas att fröna skall gro!

  • Vastaa Saila Routio 24.2.2017 klo 17:44

   Det är en bra idé att så i snöstormen 🙂

 • Vastaa Between 24.2.2017 klo 20:59

  Justiinsa tänään mietin, missä vaiheessa verenpisaroita pitää ryhtyä latvomaan. Latvon siis huomenna ja tyrkkään latvat emon viereen. Kiitos!

  • Vastaa Saila Routio 24.2.2017 klo 22:25

   Pistokkaita ei oikeastaan saisi lannoittaa ennen juurten kasvamista, joten jos haluat tehdä homman oikeaoppisesti (tai aloittaa lannoittamisen), laita ne omaan purkkiinsa. Mulla ei ollut riittävästi sulaa multaa eikä ruukkuja käsillä, niinpä laitoin samaan purkkiin ja olen lannoittamatta nyt sitten noin kuukauden verran. Tämä oli hyvin varhainen latvonta (ts. taimi oli vasta pieni), mutta päätin tehdä sen saman tien, kun siirsin pikku pistokkaan isompaan ruukkuun – ei kai sillä niin hirveästi ole väliä, koska sen tekee.

 • Vastaa Minna Mama's garden 24.2.2017 klo 22:03

  Taidankin virkata huomenna muutaman pääsiäismunan ja voisihan tuota jo peltikanatkin ottaa kaapista esille! Ai niin ja koivun oksia täytyy hakea maljakkoon.

  • Vastaa Saila Routio 24.2.2017 klo 22:26

   Erinomaisia ajatuksia! Kaikki nuo tuovat niin kivasti kevättä kotiin.

 • Vastaa Wilma 26.2.2017 klo 11:52

  Täältä Pohjois-Karjalasta katsoen, on eksoottista ajatella, että kukkapenkkejä voisi rapsutella jo maaliskuussa, helmikuusta puhumattakaan! Eilen kompostipolulla upposin lanteisiin asti pehmeään lumeen ja mietin, ettei taida olla vielä tarvis suojata rodon taimia kevätauringolta.

  • Vastaa Saila Routio 3.3.2017 klo 10:28

   Voi apua 😀 Olen tainnut upota omalla pihalla lanteisiin asti vain kerran ja silloin päätin olla menemättä ulos siihen asti, kunnes se sulaa… Tosiaan, hyvä tuo rodonpeitto-ominaisuus 😉

  Jätä vastaus