Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Koristeheinät, loppusyksyn kuninkaat

1.12.2017

Kun kukat alkavat olla todella vähissä – enää jokunen myrkkylilja ja syyssahrami jäljellä – on puutarhassa onneksi muuta kaunista katsottavaa. Marraskuun kosteassa säässä niiden ruskavärit ovat erottuneet edukseen. Koristeheinien kauneusarvoa nostaa sekin, että ne eivät näytä kelpaavan puutarhan rouskuttelijoille. Peurat ja jänikset tuntuvat jättävän ne rauhaan siinä, missä muut syksyn kasvit kuten syysleimut, asterit ja syyssahramit latvotaan ärsyttävällä varmuudella. Siitä on etua, että kasvin näyttävyys onkin kukkien sijaan lehdissä.

Tässä pieni kattaus puutarhani viime viikkojen parhaimpia.

Aloituskuvassa on palmusara (Carex muskingumensis). Se viihtyy kosteahkolla kasvupaikalla, mutta sietää kuivempaakin. Sillä on taipumus levitä, mutta ainakaan minun puutarhassani se ei ole levinnyt mitenkään ongelmallista vauhtia. Reilussa viidessä vuodessa on yksi taimi levinnyt lähes neliömetrin kasvustoksi, mikä on vain mukavaa, sillä tämä kasvaa ojan partaalla, missä muuten kasvaisi vain pelto-ohdaketta ja nokkosta…

 

Siniheinä (Molinia caerulea)

 

Siniheinä on luonnonheiniämme, mikä ei yhtään vähennä sen kauneutta puutarhan koristekasvina. Päinvastoin, hyvä talvenkestävyys on varma asia koko Suomen alueella. Siniheinästä on jalostettu useita lajikkeitakin, joissa violetinsävyiset kukat nousevat esiin, esimerkiksi ilmavakukintoinen ’Transparent’, erityisen pystykasvuinen ’Moorhexe’ tai kirjavalehtinen ’Variegata’, jolla saadaan mukavaa vaihtelua heinäistutuksiin. Vaikka kukinto on kaunis, on siniheinän loistoaika syksyllä, kun se muuttuu voimakkaan keltaiseksi ja pitää syysvärinsä pitkään.

 

Hurmesilkkiheinä (Imperata cylindrica ’Rubra’)

 

Moni muukin koristeheinä on luonnonkasvimme. Niiden suosiminen kannattaa, sillä reheväkasvuinen ja varma talvehtija on aina hyvä valinta koristekasviksi. Jotkin kasvit ovat kuitenkin niin herkullisia, että niitä täytyy kokeilla, vaikka ne eivät välttämättä kovin hyvin talvehdikaan. Hurmesilkkiheinä on sellainen. Tämä on aiemmin talvehtinut pihassani pari vuotta, viime kesänä ostin uuden, sillä en halua elää ilman tätä hienon punalehtistä heinää. Vaikka pitäisi sitten ostaa uusi joka toinen vuosi! Hurmesilkkiheinä on punalehtinen kesälläkin, mutta syksyllä se erottuu hienosti muusta kasvillisuudesta. Talven alla tämän päälle kannattaa laittaa muutama havunoksa, jos lunta ei ole ja pakkasjakso on tulossa.

 

Elefanttiheinä ’Purple Fall’ (Miscanthus sinensis)

 

Elefanttiheinätkin ovat siinä rajoilla, talvehtivatko ne vai eivät. Syksyllä viininpunaisen värityksen saava ’Purple Fall’ on onneksi elänyt tyytyväisenä puutarhassani jo monta vuotta, vaikka se ei erityisen tuuheaksi olekaan kasvanut. Tummanpunaiset lehdet ovat upeat noustessaan vaahteranlehtien seasta – tämän istutuksen yllä levittäytyvät vaahteran oksat.

Kohta siemenet jo ilmestyvät kauppoihin… mikä ettei kokeilisi paria pussia koristeheiniä. Kokemukseni perusteella sanoisin, että ne ovat aika helppoja kylvettäviä.

Aiheeseen liittyvät

4 kommenttia

 • Vastaa Ulla Kinnunen 2.12.2017 klo 10:10

  Heinät on tos kauniita syksyllä, vallankin hurmesilkkiheinä. Miulla jäi kevväällä ostamatta se ja sitä surkuttelen, korjataan tilanne enskevväänä. Tein viime joulunalla himmelin mehästä ottamista kastikoista, ol kauniit violetin sävyt korsissa. On pyöriny koko vuuven meillä sisällä!

  • Vastaa Saila Routio 3.12.2017 klo 13:34

   Himmeli on varmaan upea, olisi kiva nähdä se blogissasi! Hurmesilkkiheinä saattaakin talvehtia Itä-Suomessa hyvin lumen määrän ansiosta.

 • Vastaa Minna 2.12.2017 klo 18:34

  Oma puutarhani tarvitsee ehdottomasti lisää koristeheiniä! Olen ollut sitä mieltä jo vuosia mutta jotenkin niitä ei vain ole meille oikein kotiutunut!? Lammikkoon joitakin mutta haluaisin isoja ja tuuheita tuppaita muuallekin puutarhaan. Pitäisipäs yrittää niitä siemenestä

  • Vastaa Saila Routio 3.12.2017 klo 13:35

   Lammikon rannalle sopisi tuo palmusara, jos lampi on iso, kun silloin se mahtuu leviämään kauniiksi kasvustoksi.

  Jätä vastaus