Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Korkeiksi venähtäneet taimet

29.4.2016

Osa kennoihin kylvämistäni taimista on kasvanut jopa kymmensenttisiksi. Sisällä ikkunalaudalla taimet eivät saa riittävästi monesta suunnasta heijastuvaa valoa. Juuret eivät silti olleet kasvaneet vielä kovin pitkiksi. Kennotaimet on aika siirtää isompiin ruukkuihin yleensä sitten, kun juuria alkaa näkyä kennojen alusrei’istä.

Tarvikkeet: isoja astioita, multaa ja vettä.

Tarvikkeet: isoja astioita, multaa ja vettä.

Olen tarkkaillut säätiedotusta kuin paraskin maajussi ja todennut, että yöllä ei pitäisi pakastaa, ainakaan 10 vuorokauden ennusteen mukaan. Niinpä otin suuren riskin ja istutin taimia isoihin ulkoruukkuihin, jotka aion todellakin jättää ulos. (Voi vielä olla, että hämärän laskeutuessa sydämeni heltyy ja kannan astiat eteiseen).

Honteloita taimia pienine juuripaakkuineen.

Honteloita taimia pienine juuripaakkuineen.

Taimien irrottaminen kennolevystä vaati lyijykynän tai muun tikun ja hieman rautaisia hermoja. Kenno kumotaan ylösalaisin ja kynä työnnetään jokaisen kennon alareiästä pudottaen taimet yksi toisensa jälkeen: plumps, plumps. Varresta ei saa vetää, sillä se saattaa katketa – on vain uskottava, että taimet eivät saa aivotärähdystä pudotessaan. Jos juuristo on tarpeeksi kehittynyt, irtoaa paakku siististi kokonaisena.

Monta isoon astiaan tai monta pientä astiaa.

Monta isoon astiaan tai monta pientä astiaa.

Kylvökseni on perennasekoitus, jossa on kaikenlaisia taimia. Istutin ne nyt isompiin astioihin niin, että yhdessä astiassa on paljon taimia, mutta ainakin niillä on huomattavasti enemmän juuritilaa kuin aiemmin.  Koska taimissa oli aika pitkiä varsia, istutin niitä aiempaa syvempään. Näin voi tehdä ainakin joidenkin lajien kuten tomaattien kanssa, joten ehkä nämäkin perennat kestävät sen tai jopa pitävät siitä.

Pikku ruukkuihin ystäville meneviä taimia.

Pikku ruukkuihin ystäville meneviä taimia.

Nyt on mitä antaa puutarhaystäville sekä istuttaa! Muutaman taimen, joka vaikutti koreakärsämöltä, istutin suoraan avomaalle, kun en tähän hätään löytänyt enempää astioita. Uskomatonta kyllä, pintamaa on aika kuivaa, vaikka on satanut säännöllisesti. Muistakaa siis kastella!

Ja sanotaanhan niinkin, että vaikka istuttaisit sateella järveen, kastele. Kastelu nimittäin tiivistää mullan parahultaisesti taimen juurien ympärille.

 

Muuta tekemistä puutarhassa:

 • Liiku varoen kukkapenkeissä sipulikukkien piippojen keskellä.
 • Ennen kuin alat kaivaa kuoppia uusille taimihankinnoille, käy läpi syksyn muistiinpanot uusista istutuksista, jotta et paloittele niitä kuoliaaksi iskiessäsi lapiota maahan.
 • Leikkaa pensasruusuista, herukoista ja karviaisista vanhimmat, hieman jäkälöityneet oksat pois.
 • Ripusta viimeisetkin linnunpöntöt
 • Siivoa kasvihuone, sinne voi viedä taimikasvatukset sisätiloista.
 • Nyt, kun kennolevy on vapautunut, voi tehdä taas uusia kylvöjä!

 

Tämä juttu oli osa Potista taimeksi -sarjaa. Muut osat:

Potista taimeksi

Hajakylvö

Tee-se-itse valoa heijastava taimikasvatuslaatikko

Koulinta

Taimet avomaalle

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

 • Vastaa Katja 29.4.2016 klo 21:33

  Aina ne taimet venähtää pitkiksi vaikka mitä tekisi. Pitäisi kai hommata kunnon kasvivalo. Aika lämpöisiä öitä on luvassa, tekee hyvää kasvulle.

  • Vastaa Saila Routio 29.4.2016 klo 21:36

   Niin, valostahan se on kiinni. Kylvin nämä jo ajat sitten, eipä ihme, että ovat honteloituneet talven vähässä valossa.
   Taidan jättää ne yöksi ulos, onpahan jotakin jännitettävää aamulla 😀 Suoraan sanottuna mulla on samasta kylvösatsista osa vielä sisällä ruukussa, joten ei mene kaikki taimet, vaikka nuo paleltuisivatkin.

  Jätä vastaus