Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Koulinta

26.2.2016

Jos paljon siemeniä on kylvetty yhteen isoon astiaan, täytyy niitä erotella ja siirtää omiin ruukkuihinsa tai purkkeihinsa ennen kuin kylvös muuttuu läpitunkemattomaksi viidakoksi. Tätä kutsutaan koulimiseksi. Yleensä paras hetki siihen on, kun ensimmäisten sirkkalehtien jälkeinen lehtipari on puhjennut.

Nyt otin pienen varaslähdön, sillä kylvökseni on todella tiivis! Olin viskannut koko pussillisen perennansiemenseosta, kaikenlaisia nimettömiä lajeja, yhteen vuokaan. Runsaskätisyys kostautuu ylitiheänä kasvustona. Kokemuksesta tiedän, että juuret menevät hyvin pian solmuun eikä varsienkaan selvittely ole herkkua. Jos taimen varsi tai juuri katkeaa, katkeaa myös sen elämä.

Tarvikkeet: sushipaketin syömäpuikko ja tylsynyt käsikaira.

Tarvikkeet: sushipaketin syömäpuikko ja tylsynyt käsikaira.

Pikkuriikkisten taimien nostoon tarvitaan puikko, jolla saa juuren mahdollisimman ehjänä ylös. Kylvöksen tiheydestä riippuu, miten leveä tämä työkalu voi olla. Teelusikka tai veitsi voi olla hyvä, mutta nyt on kyse millimetripelistä. Otin käyttöön terästään tylsyneen vanhan reiäntekolaitteen, olisikohan käsikaira nimeltään.

Ota taimen lehdestä kiinni –älä missään nimessä varresta, sillä se katkeaa välittömästi vaikka kuinka yrittäisi varoa – ja siirrä taimi uuteen ruukkuunsa. Siinä on paras olla kasteltu multa valmiiksi, sillä juuri pysyy varmimmin ehjänä niin, että multaan tehdään sushipuikolla kolo, jonne taimen juuri varovasti lasketaan. Useimmat kasvilajit voidaan istuttaa aiempaa syvempään, jotkut lajit jopa vaativat sitä ja tekevät lisäjuuria varren alaosasta.

Lehdestä kiinni!

Lehdestä kiinni!

Otin kaksi suurinta taimea pois pienempien tieltä, mitä lie jättiläislajeja ovat – toivottavasti säilyvät hengissä, niin pääsemme senkin näkemään.

Kastelu tiivistää mullan juuren ympärille.

Kastelu tiivistää mullan juuren ympärille.

Älä tamppaa multaa hennon taimen ympärillä, vaan anna kasteluveden hoitaa homma hellävaraisesti. Tämä on tärkeää, sillä jos juuren ympärille jää ilmatasku, kasvi kuivuu. Tässä vaiheessa taimella on vain yksi parin senttimetrin pituinen juurenpätkä, jolla imeä vettä!

Majakka ja perävaunu?

Yleensä tässä vaiheessa laitetaan myös nimilaput, mutta kun en tiedä, mitä nämä ovat… majakka ja perävaunu?

Ensimmäiset kaksi siirretty, toinen on hujoppi ja toinen huomattavasti matalampi. Näillä on hieman erilaiset lehdetkin keskenään. On hyvin mielenkiintoista selvittää, mitä kaikkia lajeja tässä kylvöksessä onkaan! Ja miten ihmeessä selvitän nuo kylvöksen loput 9998 taimea toisistaan omiin purkkeihinsa…

 

Kylvösarjan edelliset osat ovat:

Kylvöpottien tekeminen ja niihin kylvö

Hajakylvö

Valoa heijastava taimikasvatuslaatikko

 

Viimeksi mainittu muuten näyttää toimivan, sillä kylvös on kasvanut aika suoraan, vaikka ikkuna on vain yhdellä puolella!

Aiheeseen liittyvät

4 kommenttia

 • Vastaa Katja 26.2.2016 klo 14:56

  Tuo puuha jos mikä vaatii hyvät hermot, minulla yleensä pettää 😀

  • Vastaa Saila Routio 26.2.2016 klo 21:35

   Niinpä! Kokemus on opettanut, että hitaasti… hitaasti… yhtään ei saa kiirehtiä, hermostua eikä ottaa väärästä kohdasta.

 • Vastaa Ellenberi 23.4.2016 klo 11:46

  Mutta lopputulos palkitsee satakertaisesti jos taimi jää henkiin, ja vielä kukkii myöhemmin!(-:

  • Vastaa Saila Routio 26.4.2016 klo 11:16

   Itse kasvatetut tai ystävän kasvattamat taimet on tosiaan erityisaarteita 🙂

  Jätä vastaus