Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Marraskuun satoa

3.11.2017

Sanotaan, että kaalikasveja ei kannata kylvää vielä kevätkesällä, sillä kaalin tuholaisia on silloin paljon liikkeellä. Meillä kotisaarella tuntuu olevan erityisen runsas kaaliperhoskanta, sillä esimerkiksi rucolasta jää alkukesällä syötäväksi vain lehtiruodit.

En halua alkaa ruiskuttaa perhosentoukkia kuoliaaksi, en myöskään syödä myrkytettyjä kasveja. Kokeilin jonakin vuonna kylvää rucolaa myöhään, vasta elokuussa. Sen kerran jälkeen olen keskittynyt sen viljelyyn syksyisin. Lehdet ovat ehjät ja täydelliset! Vai mitä sanot eilen otetusta kuvasta, joka on jutun aloituskuvana.

Vesi nousee kielelle.

 

Ransu-kissani takana olevan kohopenkin ihana vihreys on silkkaa mehevää rucolaa.

 

Korkeaksi nousseet ja jo kuivuneet parsanvarret on hyvä katkoa ja viedä kompostiin. Niiden marjat putoavat muuten parsapenkkiin ja ne tuntuvat kaikki itävän. Sen sain pois tehtävälistalta kuvan ottamisen jälkeen (ruskea pehko rucolapenkin takana). Kun kompostiin laitetaan vuorokerroksin risuja – tai esimerkiksi parsanvarsia – ja lehtiä, jotka maatuvat äkkiä, saadaan ilmava komposti, joka on käyttövalmis jo ensi kesänä.

 

Muutakin satoa löytyy. Monet yrtit ovat vielä vihreinä: salvia, timjami, meirami, rakuuna. Niistä saa tehtyä maukkaita yrttikimppuja, jotka upotetaan pataan tai keittoon. Jätä nipun sidontanaruun pitkä häntä, josta se ripustetaan kuivumaan. Myöhemmin sama naru on näppärä, kun nippu nostetaan padasta. Tällaiset bouquet garni -yrtit ovat mukava tuliainen tai joululahja.

Maa-artisokka on vielä nostamatta, sekä osa myöhäisperunoista ja palsternakasta. Niitä ehtii niin kauan kunnes maa jäätyy. Valkosipuleitakin pitäisi hieman tonkia, en ole varma, löytyykö niitä, kun naatteja ei näy – voi olla, ettei satoa oikein tule. Peurat syövät naatit.

Sitten on vielä marjat! Aronia notkuu marjoja, samoin pihlajat. Ruusun- ja pihlajanmarjoista tulee yhdessä todella maukas hyytelö. Ehkä mukaan voisi tänä vuonna laittaa hitusen aroniaa, kokeeksi.

Ei voi vielä sanoa, että puutarha olisi lakannut antamasta. Jos joku on älynnyt kylvää pinaattia vielä viime viikkoina, saa siitä kohta satoa. Pinaatti sietää hyvin alhaisia lämpötiloja ja etenkin kasvihuoneeseen sitä kannattaa kylvää vielä lokakuussa. Voisipa kokeilla vaikka näin marraskuun alkupäivinäkin.

Aiheeseen liittyvät

Ei kommentteja

Jätä vastaus