Yhteishyvä
Sahailua

Ötökkähotelli

1.9.2017

Käykö kenellekään muulle joskus niin, että jotakin pientä ja päivänselvää asiaa ei vain saa tehtyä, kestää kuukausia ja sitten vuosia… näin kävi ötökkähotellin rakentamisen kanssa. Vaikka sellainen on sekä mukava että hyödyllinen askarteluprojekti. Lopulta, kun sain käsiini ihastuttavia salaojaputkia, joista kerroin viime viikolla, ja niitä jäi salaojaprojektista yli, ryhdyin toimeen.

 

Tarvikkeet: putkia ja vanha laatikko – ensi alkuun.

 

Otin navetan uumenista vanhan laatikonjämän ötökkähotellin raameiksi, vaikka olisi saattanut olla helpompaa tehdä kokonaan uusi. Korjailin sitä, vahvistin kulmia ja asetin laatikon pienen lavan päälle paikkaan, johon paistaa aamuaurinko. Se on kuulemma ötököille tärkeää: että yön kylmyys kaikkoaa aamulla mahdollisimman äkkiä.

Asetin laatikon lavan päälle pystyyn ja pinosin putket siihen niin pitkälle kuin niitä riitti. Putkien päälle laitoin leveää lankkua seuraavan kerroksen lattiaksi.

 

Salaojaputkien päällä on lankku erottelemassa kerrokset.

 

Kasvimateriaalin kerääminen ja pilkkominen olikin projektin aikaavievin osuus! Naapurin pihassa kasvaa ruokoa, kysyin, saako sitä ottaa. Laitoin myös lehtiä, heinien kukintoja, puiden sahauksesta syntynyttä puusilppua ja pätkiä ohutta puunrunkoa, joihin porasin muutaman sentin mittaisia reikiä.

Yläkertaan tuli pari reikätiiltä ja männynkäpyjä.

 

Valmis!

 

Lopuksi kana- ja katiskaverkkoa koko etuosan eteen, jotta linnut eivät vetele materiaaleja ulos, sekä vedenpitävä katto päälle. Päädyin 60-lukulaiseen tasakattoon, vaikka niissä sanotaan piilevän kosteusriskin.

Mukavaa talvikautta ötököille, toivottavasti hotellissa talvehtii mahdollisimman moni!

Aiheeseen liittyvät

6 kommenttia

 • Vastaa Seppo Lyysaari 1.9.2017 klo 20:28

  Hei!En tiedä,saanko viestini tulemaan,siis ts.kokeilumielessäSen verran nyt vain,että kyllä voin antaa sinulle kaikki putket,kun tuntuvat olevan sinulle tarpeellisia.Teet sitten mitä teetkin.

  • Vastaa Saila Routio 1.9.2017 klo 23:30

   Kiitos Seppo! Tuli perille, uudet kommentit menevät aina ensin tarkistukseen. Kaikkea noista putkista saa näköjään tehtyä 😉 Kiitos, palataan!

 • Vastaa Katja/Päivänpesän elämää 2.9.2017 klo 19:36

  Hieno! Vastaavanlaisen teko on pyörinyt mielessä pitkään mutta tekemättä on jäänyt. Ötököitä on hyvä kannustaa viihtymään pihassa.

  • Vastaa Saila Routio 2.9.2017 klo 22:53

   Ei ole koskaan myöhäistä, onneksi, itsekin tätä pyörittelin vuosikaudet. Tämä oli tosi mukava päivän-parin pituinen projekti.

 • Vastaa pioni 3.9.2017 klo 22:00

  Tutulta kuulostaa, mun ötökkähotelli edelleen haaveilun asteella…

  • Vastaa Saila Routio 4.9.2017 klo 19:43

   No niin 😀 Toivottavasti moni tästä innostuu, nyt olisi hyvä aika hotellin tekoon talvehtimista ajatellen!

  Jätä vastaus