Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Pakkassuojien varovainen raotus

21.4.2017

Viime yö oli ihanan leuto ja sateinen. Katupöly-yskä helpotti hieman ja lämpötila pysyi nollan yläpuolella. Jospa kevät tästä taas lähtisi pyörimään.

Jotkin kasvit tekevät versoja mullan pinnalle kovin aikaisin, mutta ovat silti herkkiä kylmälle. Marskinlilja on sellainen. Sillähän on korkea kukkavana, ja jo huhtikuussa on paksun silmumaisen versonkärjen voinut nähdä  maan pinnalla. Olen laittanut sen päälle suojakuvuksi kookostuitua, joka on peräisin vanhasta amppelista ja on jo siihen tarkoitukseen liian repaleinen ja epämuodostunut. Ilmava materiaali on loistava pakkassuoja herkälle marskinliljalle.

Tähtisahramit ja valkokukkainen sinivuokko kukassa, taustalla kookossuojaa, jonka päällä on oksa estämässä kuidun lentämistä tuulen mukana.

 

Pian, kun sää lämpenee, täytyy suojat muistaa poistaa, jotta kasvit eivät haudu niiden alla tai lähde honteloon ja kalpeaan kasvuun.

Köynnösruusun villapaita.

 

Talvenaran köynnösruusun ympärille kiedoin kulahtaneen villapaidan. Se saa pysyä vielä hetken, sillä ruusu on vartettu eli jos varttamiskohta paleltuu, alkaa se puskea juuresta jotakin villiruusua, joka luultavasti kasvaa liian suureksi pieneen köynnöskaareeni. Sen takia ruusujen tyvet on tärkeää istuttaa syvälle maahan meidän ilmastossamme, ellei ruusu ole omajuurinen, jolloin juurivesoista tulee sitä samaa tavaraa mitä pitääkin.

Aloituskuvassa on nuppuinen unkarinsinivuokko. Sinivuokot eivät juuri pakkassuojaa kaipaa, sillä niiden hentoinen karvoitus toimii talviturkkina. Kukkanuput pysyvät maanpintaan taipuneina niin pitkään kuin on kylmää. Syksyiset lehdet vielä suojaavat kasvia pakkaselta, mutta niitä pitää varovasti raottaa nousevien nuppujen tieltä. Josko kohta uskaltaisi poistaa pakkassuojat viimein kokonaan!

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

  • Vastaa Katja/Päivänpesän elämää 22.4.2017 klo 15:14

    Samaa olen pohtinut, jokohan uskaltaa ottaa pakkassuojat pois vaikka pientä yöpakkasta on vielä luvassa. Toisaalta sade sulattaa maata ja ylläpitää kosteutta, homehtumista pelkään.

    • Vastaa Saila Routio 22.4.2017 klo 17:35

      Niinpä, kaipa niitä uskaltaa jo ottaa pois vähän kestävämmiltä kasveilta. Arkajalat kuten jotkut tuollaiset eteläisemmät ruusut saavat luvan vielä hautua suojan sisällä. Sääennuste kai kumminkin lupailee hitaasti lämpenevää?

    Jätä vastaus