Yhteishyvä
Sahailua

Paksun pöllin halkaisutekniikka

9.9.2017

Teen paljon polttopuuta, kuten kuka tahansa, joka lämmittää puilla. Kaiken kokoiset oksat ja pöllit on hyödynnettävä. Risuilla voi sytyttää, mutta kun tulipesässä on kunnon tuli, on hyvä laittaa pesään paksumpia puita, jotka palavat pitkään.

Paksut pöllit voi toki pilkkoa moottorisahalla, mutta siinä menee paljon puuainesta hukkaan. Yritän siksi halkaista ne kirveellä. Voimani eivät riitä siihen, että saisin pelkästään kirvestä heiluttamalla ne paloiksi, enkä edes uskalla heilauttaa kirvestä sellaisella voimalla. Minulla onkin siihen oma tekniikka, jonka luultavasti joku muukin on keksinyt, mutta jaan tiedon silti, sillä tämä on mukava ja turvallinen tapa halkaista paksuja paloja.

 

Tarvikkeet: tukeva pilkkomisalusta, terävä kirves ja käteen sopivan kokoinen ja painoinen leka.

 

Iske kirves siihen kohtaan pölliä, josta haluat sen halki (tai arvelet sen menevän). Kun kirves on uponnut puuhun, tartu lekaan ja lyö sillä kirveen hamaraa kuin olisit takomassa. Pidä samalla toisella kädellä kirveen kahvasta tukevasti  kiinni. Työskentele selkä suorana, muuten väsyt ennen aikojasi.

Kirves alkaa upota puuhun ja ennen pitkää puu antaa periksi ja halkeaa. Tämä on mukava tapa, sillä et heiluta vaarallista teräasetta, vaan tylppää (joskin painavaa) lekaa. Muista siksi aina tukeva työasento, paino molemmilla jaloilla ja vankka ote kummastakin työkalusta.

 

Kotikuntosaliliikunnan tulosta!

 

Tulkoon talvi, puut ovat valmiina! Tosin nyt halkaistut puut ovat vasta ensi talvea seuraavan talven puita, mutta on mukava tunne, että nekin on jo tehty.

Aiheeseen liittyvät

4 kommenttia

 • Vastaa Between 9.9.2017 klo 20:58

  Jos klapeja joutuu paljon tekemään, kannattaa ostaa tai vuokrata klapikone, jolla isot pöllit saa hyvin pienemmäksi. Kuuntelin toissa lauantaina radiosta Minimanin perustajan haastattelua. Yli 80-vuotias pappa pilkkoo edelleen kaikki vuoden aikana kaupoissaan myytävät klapit itse. En muista määrää, mutta valtava se on. Hän laittaa pöllit ison autonrenkaan (olisiko ollut bussista tai rekasta?) sisään ja alkaa sitten pilkkoa niitä. Renkaan sisällä seisoessaan klapit pysyvät pystyssä, eivätkä lentele mihinkään. Näin mies saa pilkottua kerralla ison määrän klapeja.
  Klapien pilkkominen on kivaa hommaa. Fysioterapeutti sanoi, että se on myös erinomaista hoitoa niska-hartiaseudun kivuille eli tietokonetyöläisille oivallinen harrastus. Klapeja pilkkoessa voi myös purkaa turhautumisiaan ja kiukkuaan. Nimim. Kokemusta on.

  • Vastaa Saila Routio 10.9.2017 klo 12:55

   😀 On niin totta, että klapien kanssa voi vähän päästää höyryjä. Klapikone on kätevä vempain, parilla naapurilla on ja sillä tulee nopeasti iso pino. Minusta on ihan mukavaa tehdä jonkin verran silloin tällöin.

 • Vastaa Ulla Kinnunen 10.9.2017 klo 7:00

  Hyvän konstin oot hokannu! Pihlaja on kaikista pahin halakastava ja oikein oksikas koivu. Meillä tehhään puusouvvii monella konstilla, klapikonneella, hydraylihalakasijalla paksuimmat , ja halakasukirveellä kanssa. Työstä käyp!

  • Vastaa Saila Routio 10.9.2017 klo 12:55

   Hiki siinä nousee pintaan, mutta polttopuu on tarpeellista tavaraa.

  Jätä vastaus