Yhteishyvä
Kivijuttuja

Pikalaatoitus puutarhapenkille

12.5.2017

Olen varmaan muutamankin kerran kirjoittanut pikaisista laatoitusprojekteista, sillä tunnun harrastavan erityisesti sellaisia. Tarvitaan joku pieni alue puutarhakalusteiden alle, jotta niitä ei tarvitse siirrellä nurmikonleikkuun tieltä. Kohta on leikkuri käynnistettävä ja sitten ruohonleikkuuta riittääkin koko alkukesäksi, se kasvaa hämmästyttävää vauhtia ja nurmikko täytyy leikata viiden päivän välein. Se on riittävän työlästä ilmankin, että vähän väliä täytyy siirtää joku kaluste pois tieltä.

 

Kapea nurmikaistale on hankala leikattava, siispä laatoitus.

 

Hankin lopputalvesta uuden puutarhapenkin, jota ajattelin köynnöskaaren alle. Se oli hieman liian leveä paikalleen, lisäksi sen alla kasvoi nurmikaistale, jota oli vaikea saada siististi leikattua päätyyn asti, sinne jäi aina töröttäviä heinänkorsia. Olin ideoinut käytävän päätyyn laatoitusta ja penkin hankinnan myötä laatoitus pitikin toteuttaa saman tien, ennen kesän huilailusesonkia.

Maankaivuuvaihe.

 

Ensin poistin nurmikaistaleen kukkapenkeistä erottavat reunuslaudat ja aloin kaivaa. Koska tässä ei tule olemaan mitään raskasta liikennettä, edes kottikärryn työntämistä, riitti 10 cm maa-aineksen poisto. Sen verran, että sai nurmikon juurineen pois.

Maanrakennuskangas, sepeli ja laatat.

 

Sitten mittasin laattojen koon ja laitoin uudet reunat niiden mukaan. Penkki oli koko ajan vieressä, jotta varmasti teen riittävän leveän – olisi jotenkin tyypillistä tehdä laatoitus ja sen jälkeen huomata, että 5 cm puuttuu leveydestä.

Kuopan pohjalle levitin maanrakennuskangasta niin, että se nousi reunalautoja vasten. Tämä pitää huolen siitä, ettei laatoitukseen kuitenkin nouse heinää maahan jääneistä juurista tai kasvillisuutta viereisistä kukkapenkeistä. Kangas myös pitää sepelin erillään maa-aineksesta, muuten se saattaisi ajan saatossa vajota multaan. Sitten kippasin kankaan päälle sepeliä reilusti. Sepeli pitäisi täryttää, se hoitui tämän kokoisessa kohteessa jaloilla tamppaamalla.

Tähän väliin olisin laittanut laastia, jos sitä olisi ollut, mutta autooni ei enää laastisäkkejä viime kaupunkireissulta palatessa mahtunut. Joten nostan laatat vielä kertaalleen ylös, kun lisään niiden alle laastia. Tämä ei olisi välttämätöntä, mutta laatoituksesta tulee laastin kanssa siistimpi ja tasaisempi. Lisäksi haluan kunnon tuen reunimmaisten laattojen alle, sillä penkillä istujan paino kohdistuu alueen reunoihin. Kunnon tuella tarkoitan reilua ja yhtenäistä kerrosta laastia. Betoni on vähän turhankin järeää, mutta sekin käy.

Laatat naputellaan kumivasaralla (tai museoesine-puunuijalla) varovasti vieri viereen ja samaan tasoon. Sitten odotellaan pari päivää, kunnes laasti kovettuu, nostetaan penkki paikoilleen ja huilitaan.

Penkin vieressä kasvaa kärhöä ja kuusamaa.

 

Täältä löytyy edellinen pieni laatoitusprojektni: KLIK

Aiheeseen liittyvät

10 kommenttia

 • Vastaa Inkivöäri 12.5.2017 klo 14:05

  Ihana penkki ja tosi järkevää tuo laatoitus. Minä tykkään nurmikkoalusta, mutta en siirtelystä – nyt on mies alkanut leikata nurmen ja hän ainakin vielä jaksaa siirrellä. Vaikka olin varma että parin kesän jälkeen hän taipuu laatoitiksen kannalle niin ei ainakaan vielä Minulle se kyllä sopii kun ei itse tartte siirrellä

  • Vastaa Saila Routio 12.5.2017 klo 14:09

   Niinpä! On ihanan helppoa, kun kalusteet ovat omilla laatoituksillaan. Muutaman tuolin ja pienen pöydän jaksan kyllä nostaa viereiseen kukkapenkkiin leikkuun ajaksi, mutta en vähän joka puolella olevia kalusteita. Niitä on niin kiva olla eri paikoissa pihalla!

 • Vastaa Leena 12.5.2017 klo 14:58

  Huili työn eri vaiheissa on muistettava!
  Hei joo, laasti. Sehän se on mikä mun joistain laatoituksista ja sorapihaakin puuttuu.
  Tuosta tulee tosi kiva! Penkki on kaunis. Ei mikään leposohva , vaan päiväkahvittelu- tai kello viiden teen- paikka.

  • Vastaa Saila Routio 12.5.2017 klo 15:26

   Just tuossa paraatipihan parhaalla paikalla on ihana viettää hetki ja ihailla ruusuja, kurjenpolvia, väriminttuja, laukkoja, mitä kaikkea tuolla kasvaakaan. Sellainen englantilainen sekamelskapuutarha 🙂
   Laasti auttaa pitämään laatoituksen paikoillaan, etenkin reunimmaisten kivien alle on hyvä laittaa.

 • Vastaa Between 12.5.2017 klo 18:33

  Tuosta tuleekin viehättävä istuskelupaikka, kun köynnökset vielä vihertyvät. Melkein voisi kuvitella suihkulähteen takana olevalle seinälle. Jotenkin englantilainen näkymä. Ihana!

  • Vastaa Saila Routio 12.5.2017 klo 20:04

   Joo! Alan heti suunnitella suihkulähteen pulinaa tuohon taakse 🙂

 • Vastaa Samettihortensia 12.5.2017 klo 19:10

  Ihastuttava! Terrakottalaatat on hienot. Tuossa on mukava lepuuttaa koipiaan puutarahahommien lomassa. En ehkä kestä kun noin kädenkäänteessä olet tehnyt laatoitushomman (johon itselläni olisi mennyt 3-5 vuotta). Toisaalta tästä saa kyllä hyvää inspiraatiota ja pontta, jospa sittenkin osaisi laatoittaa (hih). Pitäisikö saumaushiekkasuunnitelmani vaihtaa laastiin…

  • Vastaa Saila Routio 12.5.2017 klo 20:06

   No ei tämä nyt ihan käden käänteessä… olen menettänyt hermoja tuota kohtaa ruohonleikkurilla vedellessäni jo parin vuoden ajan 😀
   Saumaushiekka on oikein hyvä, jos paikka on sellainen, ettei laatoilla ole mahiksia lähteä liikkumaan mihinkään suuntaan. Itse asiassa näiden väleihin pitäis varmaan kans harjata saumaushiekkaa…
   Laatoitus on superhelppoa, ja ainahan sitä voi korjailla jälkeen päin, jos ei vala laattoja betoniin 😀 Nuo on itse asiassa reikätiiliä, olen huomannut, että ne eivät rapaudu pakkasessa, kasa oli ollut ulkona jo monta vuotta meinaan.

 • Vastaa Katja/Päivänpesän elämää 12.5.2017 klo 20:35

  Just tuommoiset kohdat on ihan hirveitä ruohonleikkuun kannalta. Niistä yritetään meilläkin päästä eroon. Laatoitus käy kivasti penkin alle.

  • Vastaa Saila Routio 12.5.2017 klo 22:11

   Joo, ihanaa, ettei tarvitse siirrellä tuota penkkiä. Ja uskon, että tuon nurmipätkän leikkuukin helpottuu, kun sen pääty on paremmin samassa tasossa siitä jatkuvan laatoituksen kanssa. Pikkuisen pitää vielä lisätä maata, kun saan laatoituksen viimeisteltyä, jotta saa samalle tasolle.

  Jätä vastaus