Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Ruohonleikkurin viimeinen käynnistys

6.11.2015

Lounaissaaristossa on lauhaa. Meri on lämmin, tänä syksynä vieläpä ennätyslämmin. Syysmyrskyistä ei ole tietoakaan, leppeä tuuli hivelee pihalla myllertäjää. Niinpä ostin vielä muutamia loppusyksyn alennustaimia ja pussillisen sipulikukkiakin, vaikka olin vannonut, että vuoden istutukset on jo tehty. Vannomatta paras…

Kymmenisen metriä pensasaitaakin odottaa istuttajaa, siitä kenties lisää viikon päästä. Ensimmäiseksi ryhdyin siivoamaan nurmikkoa.  Useimmat meistä haravoivat lehdet pois, niin minäkin teen. Joskus. Useimmiten päräytän ruohonleikkurin käyntiin ja silppuan lehdet sillä. Se on älyttömän nopea tapa päästä eroon nurmella olevista lehdistä!

DSC_5539

Tässä lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla: hävitetään lehdet ja lannoitetaan nurmikko. Lahoava lehtiaines on mainiota maanparannusta ja pitkävaikutteista lannoitetta nurmiheinälle. Joskus alkukesällä, kun nurmea saa kipittää leikkaamassa viiden päivän välein, tuntuu tosin siltä, ettei sitä tarvitsisi lannoittaa tätäkään vertaa – kunpa lakkaisi kasvamasta – mutta kyllähän kaunis nurmi tekee puutarhan. Silppuava ruohonleikkuri on hyvä laite, sillä se tuottaa nurmelle ravintoa joka leikkuukerralla, kun ruohosilppukin jää nurmen ruuaksi.

Ravitsevaa lehtisilppua

Ravitsevaa lehtisilppua.

Erityisesti suuret lehdet, kuten vaahteran, ja paksut, kuten tammen, on hyvä saada palasiksi. Ne saattavat hyvinkin tehdä nurmesta laikullisen, kun limainen lehtimassa vie nurmelta valon ja hapen. Samahan se on kuin laittaisi kerroksen sanomalehtiä nurmen päälle: sillä tavoin nurmea tukahdutetaankin, jos se halutaan muuttaa kukkapenkiksi.

Ajolinja.

Ajolinja. No juu, ei ihan suora.

Lehdistä saadaan hyvää maanparannusainetta myös kompostoimalla. Niinpä taidan kerätä osan lehdistä haravan kanssa ja viedä kompostiin, sillä kaikki koristekasvit rakastavat lehtikompostia. Osa kukkapenkeistäkin on nimittäin hukkumassa vaahteranlehtiin. Tarhamyrkkylilja ’Waterlily’ piti suorastaan kaivaa esiin lehtien alta, ja syyssahramit ovat vasta hitaasti nousemassa kukkimaan. Niiden kasvupaikoilla kasvavaa paksua lehtikerrosta olisi hyvä hieman pienentää.

'Waterlily'.

’Waterlily’.

Ruohonleikkurin syyshuolto tuli tehtyä jo syyskuussa: terä teroitettiin ja koko alapohja harjattiin puhtaaksi sekä öljyttiin. Siksi aloituskuvassa on niin vihreää ja syysvuokkokin kukkii vielä. Huollon voi yhtä hyvin tehdä nytkin.

Aiheeseen liittyvät

Ei kommentteja

Jätä vastaus