Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Ruostekukan talvetus ja muita sipuleita

17.11.2017

Lauha jakso alkaa päättyä täällä etelässä. On taas aika miettiä, mitä tehdä talvenaroille kasveille.

Kylvin viime vuonna ruostekukkaa (Crocosmia) ja tänä syksynä osa taimista on kukkinut. Uskallan toivoa niiden selviävän toisestakin talvesta avomaalla, mutta en luota siihen. Ruostekukat ovat täällä lauhimmassakin osassa maata epävarmoja talvehtijoita. Noin puolet talvista on sellaisia, että ruostekukat kuolevat. Niinpä olen nostanut osan niiden mukuloista ylös. Tähän asti ne ovat olleet kylmässä eteisessä, mutta ne saattavat kuivua paljaina vailla multaa. Ruostekukka kasvaa yllättävän kosteilla paikoilla, ainakin Brittein saarilla, missä sitä on villiintynyt ojien partaille ihan Pohjanmeren saaria myöten.

Laitoin osan mukuloista laariin, jossa on hiekkaista maata. Maa ei saa olla kovin märkää, mutta ei rutikuivaakaan. Laitan astian viileään ja kastelen harvoin. Tällä tavoin olen aiemmin onnistunut talvettamaan ruostekukkia. Kaikenlaisiin astioihin voi laittaa myös sahramin (Crocus) ja muiden kukkien mukuloita ja sipuleita, jos niitä vielä jonkin kaupan hyllystä löytää. Sekä ruostekukan että sahramin niin kutsutut sipulit ovat oikeasti mukuloita, ja niitä syntyy joka vuosi uusia edellisen, kukkineen mukulan viereen.

 

Tämä ruostekukka kasvaa ruukussa ja pääsi hortensian viereen kesäksi.

 

Ruostekukka on pirteä liekinhehkuinen ilmestys loppukesän puutarhassa. Sen mukulat voidaan istuttaa keväällä maahan kukkapenkkiin tai ne voidaan laittaa ruukkuihin. Ruukut on helppo sijoittaa kukkapenkkien aukkopaikkoihin kesällä, kun selviää, mihin kohtaan tarvitaan syysväriä.

 

Yllätyksiä kukkapenkissä!

 

Kun kukkapenkkejä kaivelee, ylös nousee kaikenlaista. Täytyy varoa kaivamasta perennojen juurakoita ja sipuleita. Tällainen pikkusipuli, joka versoo reippaasti, kuuluu helmililjalle (Muscari). Ne lähtevät hanakasti versomaan lehtiä syksyllä. Se ei haittaa. Laitoin pikkuisen sipulin varovasti takaisin maahan. Nähdään keväällä!

Aiheeseen liittyvät

Ei kommentteja

Jätä vastaus