Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Ruutuviljelypenkin kuulumisia

13.7.2017

Kirjoitin kuukausi sitten uusimmasta kohopenkistä, johon laitoin noin 40 x 40 cm ruudut eri vihanneksille. Innostuin kokeilemaan tätä viljelysysteemiä, jossa kunkin kasvin ala erotetaan narulla. Penkki näytti mukavalta heti kylvön jälkeen, kun naruruudukko toi ryhtiä ja odotusta kohta nousevista siementaimista. Ainoastaan perunoilla on isompi ala, sillä tulin istuttaneeksi ne jo ennen ajatusta ruutukaavasta.

Harvinaisuus: kukkiva peruna!

 

Perunat ovat kasvaneet hyvin, ja tonttiani osittain ympäröivän riista-aidan ansiosta ne alkavat jo kukkia. Peurat ja kauriit ovat niin hanakoita perunan naattien perään, että ilman suojaa on turha odottaa suurta perunasatoa: mitä vähemmän lehtiä, sitä vähemmän mukuloita kasvi jaksaa tuottaa. Tänä vuonna on suuret odotukset perunasadon suhteen.

Rehevää!

 

Pavut itivät hyvin, sillä olin hankkinut uusia siemeniä. Ruusupavut tarvitsivat jo tukea. Tavoilleni uskollisesti kyhäsin niille risuisen häkkyrän – tuntuu, että olen kykenemätön tekemään nättejä kasvitukia, vaikka sellaisia tulee ihasteltua kirjoissa ja lehdissä jatkuvasti.

Penkin keskellä kasvaa härkäpapua koko pituudelta, sille laitoin jo perustamisvaiheessa pari narua, jotka kiinnitin penkin päihin pystyttämiini vanhoihin lapionvarsiin.

 

Mitä olen oppinut tähän mennessä:

  • Hanki tuoreita siemeniä. Uudet siemenet ovat itäneet erinomaisesti, parin vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat surkeasti.

Siinä se tärkein… muuten kaikki tuntuu sujuvan mukavasti, mutta joihinkin ruutuihin ei ole ilmestynyt lähes mitään. Se harmittaa isojen valmistelutöiden jälkeen. Ensi vuodeksi hankin takuulla uudet siemenet!

Taivaalta on saatu jonkin verran vettä, kerrankin kutakuinkin säännöllisesti, mutta kohopenkkiin tuulee vielä avomaatakin enemmän ja se kaipaa päivittäistä kastelua.

 

Ruutuviljelyn aloittamisesta löytyy juttu täältä: KLIK.

 

 

Aiheeseen liittyvät

Ei kommentteja

Jätä vastaus