Yhteishyvä
Syrjäseudun elämää

Saarikekseliäisyyttä

15.9.2017

Olen parhaillaan Orkney-saarilla, manner-Skotlannista pohjoiseen. Koska kaiken tavaran saarelle asti tuominen vaatii aikaa ja rahaa, voi täällä ihastella monenlaista kekseliäisyyttä, oikeastaan aika samantapaista kuin kotisaarellani Suomessa.

Saaren satamakylässä on erikoinen rantavaja: kumollaan oleva pelastusvene. Se on peräisin matkustajalaivasta, joka upposi vain muutamia tunteja Britannian ja Saksan sodanjulistuksen jälkeen 1939.

 

Kasvimaa muun muassa vesisäiliöiden puolikkaista.

 

Kävin tutustumassa pientilaan, jossa on sikoja, kanoja, kalkkunoita, lampaita ja aasi. Kasvimaa on verenpisara- ja kurtturuusupensaiden välissä tuulensuojassa. Kaikki tuntuu kasvavan kosteanleudossa säässä hyvin (myös rikkaruohot). Täällä on harvoin pakkasta talvella, Golfvirran ansiosta.

 

Bussikasvihuone!

 

Tilan kekseliäs emäntä on tehnyt vanhaan bussiin kasvihuoneen. Hyvässä tuulensuojassa pystyvät köynnöstävätkin kesäkukat kasvamaan.

 

Kanatarhan suoja-aita lavoista.

 

Lavoja tulee paljon, kun saarelle kuljetetaan kaikkea. Niistä rakennetaan muun muassa tuulensuojia kasveille, kokonaisille kasvimaille ja raja-aidoiksi.

 

Puutarhapenkki lavoista, pinkkinä!

 

Tällaisenkin löysin yhtenä päivänä saaren satamakylästä, ihana pinkkipenkki-idea!

Aiheeseen liittyvät

8 kommenttia

 • Vastaa Leenajaipanat 16.9.2017 klo 12:03

  Ihanat punkkarikanat.
  Ekologista ja kodikasta.
  Kierrätys rules.

  • Vastaa Saila Routio 16.9.2017 klo 16:13

   Juu, on hyvä, ettei kaikkea tarvitse viedä pois saarelta ja tuoda eri materiaaleja esim. aidaksi sitten taas tilalle. Täällä kun ei ole puutavaraa, josta voisi tehdä aitaa.

 • Vastaa Between 16.9.2017 klo 15:21

  Kekseliäisyydellä ei ole rajoja. Hienoa, ettei joku instanssi ole kieltänyt mm. bussikasvaria maisemaa pilaavana. Tärkeämpää kaiketi on, että ihmiset kasvattavat syötävää itse ja myös viihtyvät omassa ympäristössään.

  • Vastaa Saila Routio 16.9.2017 klo 16:14

   Se vielä puuttuisi, että tuollainen olisi kiellettyä! Voihan se kyllä ollakin, mutta yleensä kai rak. lupa tarvitaan vain kiinteisiin rakennelmiin; ei sellaisiin, joissa on pyörät alla 😀

 • Vastaa Samettihortensia 16.9.2017 klo 19:20

  On siellä saarella ainakin yksi esteetikko (vrt. pinkki penkki). Kierrätys kunniaan, se on aina kunnioitettavaa. Venevaja on cool, varsinkin crocosmioiden somistamana! Hillittömät kanat!

  • Vastaa Saila Routio 22.9.2017 klo 15:59

   😀 Pinkistä väristä voidaan olla montaa mieltä! On kiva bongailla, mitä muut ovat keksineet.

 • Vastaa Katja/Päivänpesän elämää 16.9.2017 klo 21:27

  Hauskaa kierrätystä. Vesisäiliöiden puolikkaat on käteviä, olen kuskannut haravoituja lehtiä semmoisessa, mahtuu paljon enemmän kuin kottikärryihin ja liukuu hyvin nurmikolla.

  • Vastaa Saila Routio 22.9.2017 klo 16:00

   Hyvä idea!

  Jätä vastaus