Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Satokausi alkoi varkain

14.4.2017

Ostin kaupasta puntin kevätsipulia. Kotiin päästyäni ja puutarhaa tutkailtuani tajusin, että eipä olisi tarvinnut. Sipulinvarret ovat jo nousussa! Puutarhassani kasvaa pillisipulia (Allium fistulosum) ja käärmeenlaukkaa (Allium scorodoprasum), joka on vanha ruokakasvi, muinaistulokas. Korppooseen se on varmasti saapunut jo viikinkiajalla. Muinaiset merenkulkijat ottivat käärmeenlaukan itusilmuja mukaansa, sillä tämän kasvin avulla torjuttiin muun muassa keripukkia.

Käärmeenlaukka versoo jopa tammikuussa, jos on lauha ja vähäluminen talvi, ja lumen sulettua se alkaa tuottaa satoa heti. Versoissa on hieno valkosipulinen mieto aromi. Loppukesällä kasvi tulee kukkaan, jolloin satokaudessa on pieni paussi, mutta silloin puutarha tuottaa kaikkea muutakin syötävää.

Käärmeenlaukka on jo näin pitkällä! Versonkärjistä huomaa, että olen korjannut satoa jo talvella.

 

Pillisipuli esiintyy isossa aloituskuvassa. Viimevuotisten ruskeiden tappien seasta on jo nousemassa uusia vihreitä versoja: paksuja, pyöreitä ja mehukkaita. Niissä on kevätsipulin maku. Näiden tuoreiden ja ravintoarvoiltaan loistavien sipulinvarsien avulla on nykyihmisenkin mukava torjua keripukkia ja muita vitsauksia.

 

Seuraavaksi laitan bataattiviipaleita uuniin, paahtuneiden viipaleiden päälle kasaan ranskankermaa, kapriksia ja sipulinvarsisilppua. Kyytipoikana voi syödä vaikkapa mätiä tai lampaanpaistia.

Iloista pääsiäistä!

 

Tässä linkki bataatti-fetasalaatin ohjeeseen, missä on neuvot bataattiviipaleiden kypsentämiseen: KLIK.

Aiheeseen liittyvät

8 kommenttia

  • Vastaa Katja/Päivänpesän elämää 14.4.2017 klo 18:34

    Nam, tuli nälkä vaikka vatsa on täynnä. Laukoista saa satoa todella aikaisin.

    • Vastaa Saila Routio 14.4.2017 klo 19:18

      Niin saa, ja nuo varret ovat niin hyvän makuisia ja nättejä ruuassa 🙂

  • Vastaa Leena 14.4.2017 klo 19:06

    Ihanaa vihriää!
    Nam, hyvä ruokaohje.

    • Vastaa Saila Routio 14.4.2017 klo 19:19

      Helppo, nopea ja maukas (jos ei ala savustamaan lammasta :-D)

  • Vastaa Samettihortensia 15.4.2017 klo 8:44

    Ohhoh, nyt jo saa vihreää masun täytettä, aika hienoa. Ruoka kuulostaa tosi hyvältä, voisin kokeilla. Sopii hyvin myös vegelle, kun jättää lampaat kauppaan 🙂
    Käärmeenlaukka kuulostaa jännittävältä, en ole koskaan kuullut ennen. Huomasin ihan minin alun viime vuonna ostetussa karhunlaukassa, sitäkin kai voisi mutustaa?

    • Vastaa Saila Routio 19.4.2017 klo 23:39

      Kyllä vain! Karhunlaukka on herkullinen ja aikainen vihannes sekin. Ihania vegeruokia näistä laukanvarsista saa!

  • Vastaa Between 15.4.2017 klo 9:47

    Nyt ei puutu, kuin bataatit ja kaprikset. Vatsa sen sijaan kurnii tällaisia herkkuohjeita lukiessa.

    • Vastaa Saila Routio 19.4.2017 klo 23:39

      Voi ei, toivottavasti pääsit kauppaan! Suosittelen lämpimästi yllämainittua herkkua. Niin helppoa, bataatit kypsentyvät uunissa itsekseen.

    Jätä vastaus