Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Se aika vuodesta – jälleen

20.10.2017

Tuntuu siltä, että vastahan kesäkukat tuli istutettua ja nyt ne jo täytyy laittaa talviteloille. Aika kiitää kovaa vauhtia, mutta olihan tässä välissä sentään ihana kesä, kun tarkemmin ajattelee!

Pakkasöitä on luvassa seuraavan viikon ajaksi, joten täytyy alkaa miettiä kasvien sisään kantamista. Pelargonit ovat jo sisällä, ja verenpisaratkin, vaikka ne sietävätkin pientä pakkasta. Ruukuissa olevat kasvit on helppo kantaa sisään.

Seuraavaksi ryhdytään kaivamaan maata. Daalioiden annetaan lakastua pakkasen lätistämiksi littanoiksi ennen kuin niiden juurakot nostetaan. Sama pätee suklaakosmokseen, joka tällä hetkellä vielä kukkii nätisti ruusun oksiin tukien: ruusun lehdet kehystävät kosmoskukkaa täydellisesti (aloituskuva)!

Suklaakosmos kaivetaan maasta kuten daaliatkin. Ajattelin kokeilla sen talvettamista viileässä huoneessa ruukussa, mutta sen voi yhtä hyvin viedä pimeään kellariin ja talvettaa kuivahkossa hiekassa tai turpeessa jossakin laatikossa, kuten daaliat. Talvetus on kuulemma helppoa; toivottavasti se onnistuu! Mitä vanhemmaksi kasvinsa onnistuu pitämään elossa, sitä suurempi sen juurakko on, ja sitä suurempi myös maanpäällinen kasvusto kukkineen. Mielessä väikkyvät jo kunnianhimoiset sunnitelmat juurakon jakamisesta niin, että suklaakosmoksia riittäisi koko kukkapenkin pituudelta – jonakin tulevana vuonna.

 

Hentoiset murattisyklaamit.

 

Myrattisyklaamitkin kukkivat täyttä häkää. Nämähän sietävät vaikka kymmenen asteen pakkasta, joten en vielä suunnittele niiden sisälle kantamista. Toivottavasti saviruukku vain kestää pakkasen. Huoneenlämpö on näille aivan liian lämmin, joten jokin viileä paikka on ihanteellinen. Talossani on lämmittämätön eteinen, jossa lämpötila ei kuitenkaan putoa aivan niin alas kuin ulkona. Syklaamiruukku vietti viime talven kylmimmät viikot eteisessä ja talvetus onnistui erinomaisesti.

Toivotaan kuitenkin, että talvi ei ihan vielä ala – ruska-aika on niin kaunista!

 

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

 • Vastaa Leenajaipanat 20.10.2017 klo 21:20

  No niin, eli Suklaakomos- kukan mukulat tms. pimeään kellariin talveksi.
  Voi miten upea olisikin pitkä Suklis- penkki!
  Kyl se kesä sitten vissiin meni jo.
  Pikkupikku syklaamisi on liikuttavan söpöi.

  • Vastaa Saila Routio 20.10.2017 klo 21:35

   Mää ajattelin pitää sukliksen valoisassa asuinhuoneessa ruukussa, mulla on niin viileää ettei takuulla oo liian kuuma 😀 Mutta sillä metodilla ei kylläkään ole jättiverbena talvehtinut, en tiedä, oliko se liian kuivana sitten. Yritin pitää sitä aika kuivana. Näiden pahin vihollinen taitaa pakkasen jälkeen olla märkä talvikausi, nimittäin. Yritä siinä sitten löytää se oikea tasapaino…

  Jätä vastaus