Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Syksyllä kitkeminen kannattaa

13.10.2017

On satanut. Joillakin paikkakunnilla vielä enemmän. Kuten aina, täytyy yrittää nähdä asioiden hyvät puolet… Sitten, kun tulee aurinkoinen päivä, kuten tänään, on puutarhassa mukavaa tepastella, kun kerrankin ei sada. Tämä on vähän brittiläinen lähestymistapa (it could be worse = asiat voisivat olla hullumminkin), mutta maailmalla olisi paljon ammennettavaa brittiläisestä mentaliteetista. Me ihmiset olemme onnellisempia, jos osaamme hakea tyytyväisyyttä pienistä jutuista, usein ilmaisista. Kuten siitä, että asiat voisivat olla huonommin.

Tänään asiat ovat siis verraten hyvin: aurinko paistaa, linnut touhottavat pihlajanmarjojen kimpussa ja huussistakin avautuu mitä ihastuttavin näkymä vastakitkettyyn ja kantattuun kukkapenkkiin (aloituskuva). Tämän kapean penkin kaivoin vasta tänä kesänä, ja se tulee siitä levenemäänkin, jossakin vaiheessa. Kapealle alueelle tuli jo istutettua perennantaimia loppukesällä ja nyt aion vielä piilottaa siihen kukkasipuleita.

Vastikään perustetussa penkissä on aina rikkakasvien siemenpankin muhkein tilipussi, ja kaivuun yhteydessä maahan jääneet juurenpätkätkin lähtevät äkkiä kasvuun syksyn kosteanleudossa säässä. Siispä ensin kitkemään.

 

Rönsyleinikki, nokkonen, hierakka.

 

Kylläpä multa on muhevaa! Rikkaruohot lähtevät kiltisti vetämällä, ne hankalatkin. Nokkosen ja juolavehnän pitkälle luikertelevat juuret, rönsyleinikin petolliset rönsyt, joista tuota pikaa lähtee satelliittirönsyjä valloittamaan maailmaa, ja voikukan sekä hierakan maailman tappiin saakka ulottuvat paalut. Kesän kuivuudessa ei rikkoja saa oikein kaivamallakaan ylös, sillä pihamaani on osittain tanakkaa savea. Toki savi nytkin jää juuriin kiinni, mutta kasvit sentään irtoavat maasta, juurineen.

Ja mikä parasta, nyt kitketty rikka poistuu kevään työlistasta. Se, jos mikä, on mukavaa ajateltavaa. Kevät!

Aurinkoista viikonloppua, mukavia kitkentähetkiä ja iloista sipulikukkaloiston suunnittelua!

 

Aiheeseen liittyvät

4 kommenttia

 • Vastaa Katja/Päivänpesän elämää 13.10.2017 klo 17:59

  Kitkeminen kannattaa aina. Voi mikä ilonhetki kun saa rikkaruohon juurineen pois, märkä keli on siihen paras. Nuo kaikki kolme ovat nopeita leviämään. Rönsyleinikki valloittaa kesässä tuhottoman paljon alaa jos sitä ei pidä kurissa. Ja tietysti viihtyy savimaalla.

  • Vastaa Saila Routio 13.10.2017 klo 19:52

   Niin, rönsis on meidän savimaan tarhurien erikoisvitsaus. Siksi tuntuu tosi hyvältä saada niitä nyt pois istutusten seasta!

 • Vastaa Between 14.10.2017 klo 15:45

  Positiivisten näkökulmien löytäminen vaatii hiukan harjoittelua, mutta takuuvarmasti aina niitä hyviä puolia löytyy.
  Muutamana syksynä on tullut panostettua kitkemiseen ja tuloksen kyllä näkee heti keväällä. Paljon vähemmän rikkoja ja uusien ilmestymiseen menee aikaa. Voi rauhassa keskittyä vaikka tulppujen kukintaa ihailemaan, kun ei alkukesästä tarvitse murehtia kitkemistä. Sitäpaitsi syksyllä maa on usein sen verran märkää, että rikat irtoavat kokonaisina paljon helpommin, kuin rutikuivasta maasta.

  • Vastaa Saila Routio 16.10.2017 klo 19:48

   Tuo on niin totta! Vaikka kitkeminen onkin keväällä suorastaan kivaa, kun on ollut ikävä päästä pihahommiin, on silloin niin paljon kaikkea muutakin tekemistä. Sitä paitsi nyt on niin mukava ajatella sitä keväistä tulppaanien ihailua ja tehdä jotakin sen eteen jo.

  Jätä vastaus