Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Uusin kohopenkki ruutuviljelylle

16.6.2017

Nyt ollaan siinä onnellisen odottavassa tilassa, jossa puutarhuri käy tutkimassa mullan pinnalle ilmestyviä sirkkalehtiä ja käyriä pavun ituja joka aamu ja ilta. Olen jopa muistanut kastella kasvatuksia, sillä uutuuden viehätys koukuttaa.

Aiemmin mainitsemani uusin kasvimaapenkki pääsi nimittäin kokeiluun. Olen lukenut ruutuviljelystä, mutta vasta tänä keväänä ryhdyin tuumasta toimeen. Perunat tuli jo istutettua uuden penkin toiseen päähän, mutta toisen päädyn jaoin naruilla pieniksi ruuduiksi. Tänä keväänä ilmestyneessä Laatikkopuutarhurin oppaassa neuvottiin ruutujen kooksi 40 x 40, mutta tässä hieman sävelsin, sillä penkkini on noin metrin levyinen.

Penkki tuli rajattua pituussuunnassa vain kahtia, keskellä on rivi papuja koko penkin pituudelta. Ruudut ovat noin 40 x 50 cm kokoisia, mutta pavut vievät tilan kunkin ruudun reunasta.

Yhdessä päässä perunat, toinen pää jaettu ruuduiksi.

 

Narut solmin penkin reunaan lyötyihin nauloihin. Osassa ruutuja on myös papu- tai hernekasveja, jotka tulevat tarvitsemaan tuentaa – niille rakennetaan kepeistä tukikartiot, kunhan nousevat. Osa on jo ilmestynyt mullan pinnalle kaarevana kuin joutsenen kaula.

Vierekkäisiin ruutuihin tulee kylvää eri sukuisia ja -heimoisia kasveja. Salaattia on useassakin ruudussa, mutta ei naapuriruuduissa, ellei kyseessä ole rucola, joka onkin kaalikasvi. Pavut ja herneet ovat myös jonkin matkan päässä toisistaan, paitsi ne keskirivin pavut, mutta se ei kaiketi kaada venettä – tai viljelylaaria.

Rucolassa ja silkkikukassa (joka ei ole syötävä, mutta en voinut vastustaa sen kylvämistä, kun uusi siemenpaketti poltteli hyppysissä) on jo sirkkalehdet! Tässähän on aivan intoa piukassa, tunne ei ole kaukana lapsuuden innosta oman kasvimaan äärellä, kun itse kylvetyt tillit ja leijonankidat kasvoivat. Itse asiassa tunne on tismalleen sama!

Silkkikukan lajikenimi ’Burgundy Wine’ sentään viittaa ruokapöytään…

 

Vasta hankkimani Laatikkopuutarhurin opas on erinomainen teos, joka neuvoo ruutuviljelyyn innostavalla tavalla. Kirjan voi ostaa esimerkiksi Prisman verkkokaupasta: KLIK.

Perunoiden istuttamisesta ja viljelylaatikon multaseoksesta kirjoitin kuukausi sitten: KLIK.

Aiheeseen liittyvät

1 kommentti

  • Vastaa Ruutuviljelypenkin kuulumisia – Nainen ja moottorisaha 14.7.2017 klo 21:04

    […] Ruutuviljelyn aloittamisesta löytyy juttu täältä: KLIK. […]

  • Jätä vastaus