Yhteishyvä
Puutarhapuuhia

Vesi talteen

2.6.2017

Alkuviikosta tuli kaivattu sade. Toukokuu on lähes aina kuiva saaristossa, nyt se oli kuiva lähes koko Suomessa. Tuli kiire pystyttää sadevesitynnyrit, ne olivat yhä talven jäljiltä kumollaan, kun oli jäätymisen vaara. Saimme vettä 10 mm, mikä täytti tynnyrit lähes puolilleen. Sillä pärjää jonkin aikaa, kun kastelee kasveja harkiten: vain uusimmille taimille, eikä kovin usein niillekään.

Sadevesi on kasteluvetenä hyvä taloudellisesti ja siksikin, että kaivo- ja hanaveteen verrattuna se on riittävän lämmintä ja hapettunutta. Kaikki kasvit pitävät sadevedellä kastelusta, myös krantummat kaktukset ja orkideat. Täytyy vain huolehtia siitä, että rännien alle asetetuista astioista ei valu ylijäämävettä suoraan talon seinään. Saavit kannattaa asentaa hieman vinoon niin, että astian reunan yli tuleva vesi valuu toiselta laidalta kuin seinän puolelta. Astian päällä oleva verkko estää lintujen ja muiden pikku eläinten hukkumisen.

Rinnepihan kastelujärjestelmä.

 

Tuttuni pihalla Pohjois-Karjalassa on nerokas systeemi: hän on vetänyt sadevesirännistä maanalaisen putken hanalliseen vesisäiliöön, joka on jyrkässä rinnepihassa kätevä sekä toteuttaa että käyttää: kasvimaa on alarinteessä ja veden kanto ylimpänä sijaitsevasta talosta hankalaa. Lisäksi juomaveden käyttö puutarhan kasteluun on haaskausta.

Pihalavuaaristakin vesi talteen!

 

Omassa pihassani käsienpesupisteestäkin kerätään vesi, tämä on niin kutsuttua harmaata vettä, vaikka siinä on hyvin vähän saippuaa. Pesualtaan alapuolella on iso kastelukannu, johon harmaa vesi kerätään talteen. Vähäsateisella seudulla täytyy käyttää jokainen tippa hyödyksi. Pesen tässä myös ruukut. On hauskaa, kun kerrankin ei tarvitse murehtia mullan joutumisesta viemäriä tukkimaan: sekin päätyy kastelukannuun ja kierrättyy takaisin kukkapenkkeihin.

 

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

  • Vastaa Pioni 6.6.2017 klo 17:25

    Täälläkin on viritetty vanha amme rännin alle, kertaalleen se on tullut jo täyteen. Ja viime yönä se sai lisätäytettä!

    • Vastaa Saila Routio 7.6.2017 klo 11:16

      Hienoa! On kivaa saada ilmaista kastelua 🙂 Ja mikä sen järkevämpää kuin sadeveden talteenotto. Tuuli kuivattaa puutarhan nopeasti, tännekin odotellaan uutta sadetta ensi yönä, kasvit jo lurpottavat.

    Jätä vastaus